Смъртта на Наполеон. Mитoвe, лeгeнди и зaгaдки

Смъртта на Наполеон. Mитoвe, лeгeнди и зaгaдки

Цена: 4,99 лв.
Състояние: Ново
Доставка: За сметка на купувача

Смъртта на Наполеон. Mитoвe, лeгeнди и зaгaдки
Трябва ли да бъде отворена гробницата в Дома на инвалидите?
От години витаят легенди за обстоятелствата около кончината на една от най-популярните и най-магнетичните личности в историята на човечеството...
Неизлечимо заболяване или посегателство е сложило край на земните му дни? Може би е бил отровен с арсен от някой от близкото му обкръжение? Как е станало пренасянето на тялото през 1840 г. от остров Света Елена до Париж? Негови ли са тленните останки, положени в Дома на инвалидите, или на майордома му Киприани, починал няколко години по-рано? Какви са действителните причини за смъртта на Наполеон? Двете хипотези – за отровителството и за подмяната – смущават общественото мнение и насаждат съмнения и подозрения в масовото съзнание.
Утвърдените френски историци Тиери Ленц и Жак Масе, изследователи на живота и делото на Наполеон, търсят отговори на многобройните въпроси, които се роят в публичното пространство, анализират и разчитат свидетелствата на хора, живели редом с Императора или посветили се на проучване на необикновената му съдба. Съществува ли заговор за мълчание, съхраняващ “удобни” исторически истини? И дали пътят към истината е оскверняването на гробницата на един велик човек?
За авторите
Тиери Ленц, директор на Фондацията “Наполеон”, е автор на “Нова история на Първата империя”. Той е генерален секретар на Комитета за издаване на кореспонденцията на Наполеон, от която са излезли шест тома.
Жак Масе, историк, изследовател на изгнанието на френския император на остров Света Елена, е автор на трудове за живота на Наполеон и на биографии на генерал Монтолон и генерал Гурго.
Година на издаване: 2009
Страници: 232
Корици: меки
Състояние: НОВА! НЕЧЕТЕНА!

Сподели обяватаОбява №130320 Преглеждания: 498 Добавена: 5 Септември в 19:09Обновена: 21 Септември в 20:15

Подобни обяви

Гостът на папата - Владимир Волков
10 лв.
гр. Велико Търново 13 Ноември в 08:31
Айвенго - Вальтер Скотт
1 лв.
гр. Велико Търново 30 Юли в 06:35
георгий марков - Строговы
3 лв.
гр. Велико Търново 30 Юли в 06:35
Сметана. Великата любов - Карел Владимир Буриан
1 лв.
гр. Велико Търново 12 Май в 05:27
История Рима - С. И. Ковалев
30 лв.
гр. Велико Търново 10 Март в 09:43